5.07.2016

Mordasses mentals

Deia l’antropòleg Clifford Geertz que “l’home és un animal suspès en una xarxa de significats que ell mateix s’ha teixit”. Aquests significats poden estar alineats amb la vida i afavorir-ne el seu creixement i desenvolupament. Malauradament també, poden ser tot el contrari, escenaris on la vida és converteix en un malson i és maleïda.
El documental que adjunto és un testimoni dramàtic d’aquests casos desgraciats on es demostra fins a quin punt l’ésser humà pot crear entorns de terror i acabar anant obertament i directament en contra de l’expansió i realització de la seva pròpia naturalesa. Perquè això sigui així, només cal crear les condicions que permetin que arreli la confusió essencial que allà on hi ha vida hi ha mort i allà on hi ha mort hi ha vida. Una confusió que amb diferents matisos i intensitats, de maneres més o menys subtils, entenc continua molt present i ben viva en els nostres temps i l’alliberament definitiu de la qual continua sent una assignatura pendent. No se m’acut cap dret i cap deure més urgent i necessari que combatre aquesta mentida secular.

1 comentari:

Ramon ha dit...

Colpidor documental. És la tragedia a la que porta la maldat quan s'aplica revistida de valors morals per part d'institucions poderoses que justifiquen qualsevol atac a la dignitat i la llibertat de les persones en nom de déus, pàtries o convencionalismes ancestrals per irracionals que siguin.
Cert que quan aquestes mateixes institucions actuen amb la bondat per davant trobem tot el contrari del que es veu en aquest film. Penso en Vicenç Ferrer, Casaldàliga, lleis que garanteixen la salut i l'educació de tothom, etc. etc. Cal combatre, efectivament, tot allò que vagi en contra del benestar moral i material de la gent des de el nostre cercle més proper fins on poguem.
Com o podem fer perquè sigui efectiva la lluita?... aquesta és la qüestió.